Apple Pay kan gemakkelijk via de Rabo Bankieren App worden geactiveerd waarbij je gemakkelijk jouw digitale betaalpas van de Rabobank in de Apple Wallet zet. Een bijkomend voordeel is dat voor Apple Pay dezelfde limieten gelden als voor je betaalpas.
Apple Pay is oorspronkelijk gelanceerd in Amerika, in 2015. Sinds 11 juni 2019 is de betaaldienst ook beschikbaar in Nederland. Op dit moment wordt Apple Pay in Nederland door ABN AMRO, ING, bunq en Rabobank ondersteund. Klanten van Knab moeten nog even wachten. Knab kondigt aan dat zij Apple Pay in 2020 pas gaan uitrollen. ''We zien het belang van Apple Pay en andere vormen van mobiel betalen zeker in, en gaan dit dan ook aanbieden. Alleen niet meer dit jaar helaas. Wanneer we jullie en onze andere klanten in 2020 blij kunnen maken met Apple Pay, laten we zo snel mogelijk weten!'', laat Lisa, Open Moderator bij Knab weten op het Knab forum. In het buitenland is deze betaaloptie breder bekend. Een exact marktaandeel is nog onbekend, maar één ding is zeker: wanneer Apple een nieuwe feature beschikbaar maakt, staat er een trouwe fanbase klaar om van deze nieuwe opties gebruik te maken.
De kaartgegevens worden uit het Apple device gehaald en bevestigd met een Touch ID, Face ID of de toegangscode. Dit is volledig in lijn met de nieuwste Strong Customer Authentication (SCA) normen.
PAY. ontvangt vervolgens de gegevens. Op basis van de gekoppelde debitcard (Maestro) en/of credit card (VISA/Mastercard) verwerkt PAY. de betaling op de specifieke kaart en ontvangt het geld via de gekozen route.
Wanneer je Apple Pay activeert, verschijnt de betalingsoptie Apple Pay in je check-out. Op het Apple Pay betaalscherm starten wij een Apple Pay betaling als er een geldige kaart is gekoppeld. Wanneer je klant geen geldige kaart aan zijn account heeft gekoppeld, kan hij deze alsnog toevoegen aan zijn Apple Wallet of kiezen voor een andere betaaloptie. Wij tonen Apple Pay op de Creditcard- en Maestrobetaalschermen als Apple Pay is geïnstalleerd én er een werkende kaart is aangetroffen.
Indien je in jouw fysieke winkel een pinterminal van PAY. gebruikt, hoef je niets te doen. Jouw klant kan op dit moment al betalen met Apple Pay via de iPhone of Apple Watch, mits hij aangesloten is bij banken die de betaaloptie ondersteunen.
Apple werkt ondertussen ook aan een eigen creditcard en zal daarmee optreden als een ‘issuer’ (kaartuitgever) die gebruik gaat maken van het MasterCard netwerk.
Ook een betaling via Apple Pay, met een door Apple uitgegeven iCard, zal worden verwerkt als een normale creditcardbetaling.