05 juli 2024

GiroPay gestopt: Update een week later

GiroPay gestopt: Update een week later

Op 26 juni 2024 hebben de Duitse banken besloten om de GiroPay-oplossing per 1 juli af te schaffen. Een opzegtermijn van 4 dagen.

Opkomst en ondergang van GiroPay

GiroPay is gemaakt door GiroSolutions. Het contract dat Pay. met hen heeft is meer dan 18 jaar geleden getekend. In de afgelopen jaren hebben de Duitse banken (Commerzbank, Comdirect, Deutsche Bank, HypoVereinsbank, Postbank en de Sparkassen-Finanzgruppe) geïnvesteerd in de betaalmethode en gebouwd aan een nieuw platform via PayDirect GmbH.

In Q4 2023 werden de diensten van SA-Public verkocht aan een Cypriotisch financieel instituut. Meer dan 20 financiële instellingen moesten zich aansluiten bij een nieuwe leverancier. Eind juni kondigde PayDirect aan dat de aandeelhouders de betaalmethode zullen beëindigen en geen afspraken met derden zullen maken. Verzoeken om extra tijd om merchants te informeren of alternatieven te onderzoeken, waren niet bespreekbaar. 

"De plannen om te stoppen met PayDirect komen vlak voor de lancering van Wero, de betaalportemonnee van het door banken gesteunde EPI."

Aangezien GiroPay sinds 2020 is gebaseerd op Payment Initiation en Pay. sinds 2021 een PSD2-licentie heeft, heeft Pay. snel gehandeld om de betalingen van Duitse klanten van onze webwinkeliers te blijven faciliteren.

Resultaat

Al 35 minuten voor 1 juli werd de verbinding met Giropay verbroken, wat resulteerde in een foutmelding. Vanaf dat moment heeft Pay. de betalingen gerouteerd naar Payment Initiation.

De eerste dag was uitdagend. PSD2 is een regelgevend kader dat Europese banken opdraagt toegang te verlenen aan derde partijen (die over een licentie en certificering beschikken) om rekeninginformatie in te zien en betalingen te initiëren. Een bank moet die diensten aanbieden, maar de manier waarop kan verschillen. In Duitsland zijn er 30 bankgroepen, met meer dan 1.600 banken. Sommige banken hebben een enkele entiteit zoals Deutsche Bank en Postbank, andere hebben er meer dan 700 zoals de Volksbank-Raffeisenbank. Sommige banken werken via een Redirect Flow met een eenvoudig: 'selecteer uw bank', andere vragen eerst om het IBAN en sommige banken vragen zelfs om een IBAN en gebruikersnamen voordat een redirect wordt gemaakt. Een andere methode is de embedded flow, waarbij een eenmalig wachtwoord kan worden ingevoerd, in dit geval is een redirect niet nodig.

De tweede dag ontstond er al een beter slagingspercentage, er zijn een tiental banken gecontact, de verbindingen zijn gecontroleerd en een aantal wijzigingen werden doorgevoerd. Er is helaas geen standaard waar banken zich 100% aan committeren. We begrijpen nu beter waarom enkele transacties een foutstatus gaven, voor deze transacties zijn responscodes aangepast. In de meeste gevallen ging het niet om een technische fout, maar om een bank die een foutmelding stuurt als de gebruiker een verkeerd wachtwoord of IBAN-nummer opgeeft.

Pay. optimaliseert de flow en de gebruikerservaring. Mensen waren gewend aan GiroPay en hun merk. Pay. probeert zich aan te passen aan hun flows en UI. Momenteel is het conversieniveau vergelijkbaar met GiroPay, maar Pay by Bank heeft meer banken op één lijn dan het oude GiroPay.

In de komende weken worden de resultaten per bank in de gaten gehouden en neemt Pay. contact met ze op als ze ondermaats presteren.

Hoe zit het met de kosten?

De kosten voor deze betaalmethode worden binnen de portal gerapporteerd. Er is geen derde partij bij betrokken en de technische route is anders, dit betekent dat de kosten lager zijn dan bij GiroPay het geval was. Deze transacties worden gerapporteerd als 'Pay by Bank'.

Maar hebben we nog steeds Sofort?

Sofort is nog steeds beschikbaar voor merchants die zich voor 31-12-2023 bij Pay. hebben geregistreerd. Na deze datum heeft Sofort de registratie van nieuwe merchants geblokkeerd. Sofortbanking zal zijn diensten echter tegen het einde van 2024 beëindigen. Deze Duitse betaalmethode begon als een 'screenscraping' methode, maar is sinds PSD2 gebaseerd op Payment Initiation. De conversie ligt daarom in lijn met Pay by Bank.

Wat is de beste betaalmethode in Duitsland?

Met een marktaandeel van meer dan 55% in e-commerce, wordt PayPal het meest gebruikt als betaalmethode. Vanuit kostenperspectief is dit helaas ook de duurste betaalmethode en wordt er (voorlopig) niet voor gecollecteerd. Sofort en GiroPay hebben samen niet meer dan 10% marktaandeel. Andere veelgebruikte betaalmethoden zijn Creditcards (18%) en Buy Now Pay Later (14%), zoals Klarna en Riverty.