Betalingen

Alles over aanbetalingen en vooruitbetalen.

Vakanties, de aannemer bij een grote verbouwing, tickets voor een evenement - consumenten zijn in veel gevallen al gewend aan aanbetalingen of het vooruitbetalen van een aankoop. Als ondernemer biedt het veel voordelen. Zo heb je financiële zekerheid. Het geld, of op z’n minst een deel ervan, heb je binnen. Maar er zijn er nog meer redenen om klanten te vragen om een aanbetaling of om een volledige betaling vooraf. 

PAY. Sfeerfotografie7974
Wat is vooruit betalen?

Bij vooruitbetalen betalen klanten vóórdat ze het product ontvangen. Anders dan bij een iDEAL betaling - waar klanten ook het hele bedrag voor levering betalen - zit er bij een vooruitbetaling een aanzienlijke tijd tussen de betaling en de uiteindelijke levering.

 

En wat is een aanbetaling?

Een aanbetaling is eigenlijk hetzelfde; alleen wordt er dit keer een deel van het bedrag vooraf betaald. Dit mag volgens de wet niet meer dan 50% van het aankoop bedrag zijn. Aanbetalingen komen vaak voor bij verbouwingen. Dit zorgt voor zekerheid bij de aannemer én beperkt het risico voor de consument mocht het bouwproject niet zo lopen als gehoopt.

Let op: een aanbetaling is niet wettelijk verplicht, en zo ook de terugbetaling niet. Het hangt af van wat jij en jouw klant hebben afgesproken, en wat er in de algemene voorwaarden staat. Wel is het zo dat als een aanbetaling terugbetaald kan worden, het gebruik ervan niet zoveel toe voegt.

DSC02260

Vaak is de keuze voor een aanbetaling of vooruitbetaling afhankelijk van een aantal factoren.

  • Het bedrag. Vooruit betalen of aanbetalingen worden vooral gedaan bij grotere transacties.  
  • Het product. Een evenement kan alleen doorgaan bij voldoende deelname. De aanbetaling zorgt dan voor de zekerheid dat consumenten die toezeggen ook daadwerkelijk komen. Bij maatwerkproducten is het ook prettig om financiële zekerheid te hebben aangezien deze niet meer aan een andere klant verkocht kunnen worden.
  • De kosten. Een aannemer maakt al direct hoge kosten voordat er kan worden opgeleverd. 
Voordelen van vooruitbetalingen voor de ondernemer.
  • Zekerheid: het geld is al binnen en daarmee de zekerheid dat een klant de rest van het product ook afneemt of meegaat op de geboekte vakantie. 
  • Aantal wanbetalingen daalt: als een product achteraf betaald kan worden, is er altijd een kans dat de klant niet of te laat aan deze verplichting voldoet. Een vooruitbetaling zal de kans hierop aanzienlijk verkleinen. 
  • Financiering van productiekosten: als er al veel kosten gemaakt moeten worden, is het prettig om die te kunnen financieren uit het vooraf betaalde bedrag. Zelf voorfinancieren is dan niet of in mindere mate noodzakelijk. 
  • Cashflow: door vooruitbetalingen te ontvangen, verhoogt de onderneming haar beschikbare liquide middelen waarmee verplichtingen beter nagekomen kunnen worden, wat weer goed is voor de financiële stabiliteit van de onderneming.

 

Waar moet je als ondernemer op letten bij aanbetalingen en vooruitbetalingen?

Belangrijk om goed in kaart te brengen hoe je de vooruitbetalingen en aanbetalingen verwerkt in de boekhouding. Zorg ervoor dat aan het einde van de complete transactie de administratie nog klopt. Achteraf aanpassen is vaak lastig. 

In de boekhouding is er onderscheid tussen verdiende inkomsten en onverdiende inkomsten. Verdiende inkomsten zijn producten die al wel zijn geleverd, maar nog niet zijn gefactureerd. Niet-verdiende inkomsten gaat over producten die nog niet zijn geleverd, maar al wel zijn betaald door de klant. Vooruitbetalingen of aanbetalingen dus. Deze niet-verdiende inkomsten moeten als verplichting of kort-lopende schuld worden opgevoerd op de balans. 

Let ook op de hoogte van de aanbetaling. Maak vooraf een goede inschatting van het totale bedrag dat gefactureerd gaat worden. Als de aanbetaling uiteindelijk hoger is dan het definitieve factuurbedrag, moet er een creditfactuur geboekt worden wat weer voor extra werk zorgt in de administratie. 

En daarnaast kan een aanbetaling kan niet verplicht worden. Dit zul je duidelijk moeten bespreken met de klant. Als je aanbetaling vraagt, zorg dan dat het voor de klant duidelijk is wat er moet worden aanbetaald, en vermeld op de facturen om welk deel van de betaling het gaat. Ook kan je er voor kiezen om de aanbetaling op te nemen in de algemene voorwaarden. 

villa-for-you
Wat bij ons anders is dan bij een ‘gewone’ webwinkel, is dat bijna alle transacties in twee delen worden betaald. Eerst een aanbetaling, daarna de rest. Gelukkig is dat met Pay. makkelijk in te stellen.
Bekijk case

Aanbetalen en vooruit betalen bij Pay.

(Web)winkels en andere ondernemers die Pay. als PSP kiezen, kunnen ook makkelijk gebruik maken van aanbetalingen en vooruitbetalingen. 

Iedere transactie, dus ook aanbetalingen of vooruitbetalingen, komen in principe op dezelfde manier binnen. De klant betaalt met de gekozen betaalmethode, de transactie wordt verwerkt door Pay. en zichtbaar in het admin panel. Bij iedere betaling die door Pay. wordt ontvangen, komen ook verschillende gegevens mee over de transactie en de klant. Denk daarbij aan: 

  • Bedrag
  • Status Datum / tijdstip
  • Gebruikte betaaloptie
  • Klantgegevens
  • Webshopnaam
  • Orderomschrijving
  • IP-adres 

Op basis van die gegevens is iedere transactie goed te herkennen en te administreren. Dat maakt het ook mogelijk om in de boekhouding transacties bij elkaar te voegen die bij elkaar horen. En omdat Pay. eenvoudig te koppelen is aan veel boekhoudsoftware, is het ook goed en snel te verwerken in de boekhouding.

 

Registreer nu en ontdek de voordelen van Pay.

Regel direct al je online en in-store betalingen.
laptop
Default CTA icon Ontvang al binnen 15 minuten online en in-store betalingen via het Pay. platform.
Default CTA icon
Alle betaalinformatie op één platform: online, in-store en omnichannel.
Default CTA icon
Maximaal inzicht in je betaalverkeer via uitgebreide rapportages